Home » Baby » Wat kosten luiers?

Wat kosten luiers?

Wat kosten luiers je eigenlijk? Als kers verse ouders ben je ca. 7x per dag bezig met het verschonen van je baby. Hoewel je de vulling gratis krijgt, vroegen we ons af wat je nou kwijt bent al aan dat verpakkingsmateriaal?

Wat zegt het internet?

Uiteraard zijn we niet de eerste met deze vraag, dus kijken we eerste even bij de buren. Zo geeft ZoZwanger.nl aan dat je voor het eerste levensjaar € 383 tot € 766 kwijt bent. De site MiniMe.nl schrijft € 320 voor het eerste jaar. Op Luiergids.nl hebben ze het over € 1.460 in totaal… Tijd om wat orde te brengen in deze getallen.

Luier-wetenschappen

Aantal luiers per jaar

Vanaf de geboorte tot ergens tussen de 2 en 4 jaar zul je aan de slag moeten met het verversen van de luiers van je snoezelige composteermachine. In het algemeen doet men dit bij het uit bed halen, wanneer men merkt dat zij een grote boodschap heeft gedaan en/of bij het naar bed brengen als slaap ritueel… en omdat een jonkie nog veel korte slaapjes heeft zijn dat dus ook veel luiers. Een berekening voor het eerste jaar is 7 luiers x 365 dagen = 2.555 luiers in het eerste jaar. Naar mate het kindje ouder wordt, zal zij/hij minder slaapjes krijgen en dus ook helaas minder luier-verschonende-quality-time (…) voor de papa en mama. Luierinfo.nl schrijft qua aantal luiers:

  • 1e jaar 2.555 luiers
  • 2e jaar 1.825 luiers
  • 3e jaar 1.460 luiers
  • 4e jaar 1.460 luiers

De maten van luiers

De luiers zijn niet op leeftijd te koop, maar gebaseerd op het gewicht van je kindje. Hoewel er nog meer maten zijn, richten we ons nu op de meest gangbare maten;

  • Maat 1: 2kg tot 5kg
  • Maat 2: 3kg tot 6kg
  • Maat 3: 4kg tot 9kg
  • Maat 4: 7kg tot 18kg
  • Maat 5: 11kg tot 25kg
  • Maat 6: vanaf 15kg

Per merk kan de bandbreedte nog iets verschillen en maten overlappen elkaar. Omdat je niet wilt dat de luiers te snel vol zijn, is het een aannemelijke strategie om de grootste maat te pakken voor het gewicht van jou kindje. Dat is wel extra veilig, maar zijn die luiers dan ook even duur?

Wat kosten luiers per stuk?

Laten we eens een blik werpen op de kosten van een luier. We beginnen met de maat 1 luiers, deze zijn voor kindjes van 2kg tot 5kg.

wat kosten luiers maat 1

Door het prijsverschil zou je denken dat er twee teams zijn; ‘team schuurpapier’ zijnde AH, Kruidvat en Etos die voor ca. € 0,13 per luier te koop zijn en team ‘ fluwelen vangnetjes’ met Pampers Premium, Huggies en Pampers Harmony die een spreiding hebben van € 0,23 tot € 0,29 per luier. Maar gelukkig zijn de goedkopere luiers niet gelijk aan schuurpapier. Uit diverse bronnen lezen we dat de goedkopere luiers ook prima haar taak uitvoeren, zie hier een uitgebreide test van Mamasmeisje.nl of de periodieke tests van de consumentenbond.

hoeveel kost luiers

Dan door naar de grootste maat in deze analyse: Maat 6. Deze luiers zijn vanaf 15kg en zoals je kunt zijn zijn de prijzen van de luiers ongeveer 2x zo hoog als een ‘Maat 1’ luier! Als je een maat 6 luier in de kliko gooit, gooi je dus bij de Pampers Harmony wel € 0,62 weg! (…Je zou ze haast omdraaien en nog een keer opnieuw gebruiken! )

kosten luiers per maat

Met de bovenstaande grafiek zien we de prijsontwikkeling per maat. We zien hier terug dat deze heel geleidelijk oplopen tot ongeveer het dubbele prijs van maat 1 luiers. Pampers Baby Dry is pas vanaf maat 2 te koop en AH Beregoede luiers zijn er pas vanaf maat 3 te verkrijgen. De AH beregoede luier begint dan wel pas bij maat 3, maar is wel de goedkoopste van de selectie. De Pampers en Huggies zijn duidelijk gericht op het hogere segment, waarbij de Pampers Harmony de creme-de-la-creme onder de luiers is… in ieder geval in prijs.

Wat kosten luiers per jaar

Heb je een gespierde baby dan begin je misschien al bij maat 2, ,maar heb je een skinny baby dan begin je bij maat 1 … (of zelfs maat 0). We hebben gezien dat de prijs per maat luier verschilt. Met een zware baby ben je dus meer geld kwijt dan met een lichte baby. Om te kijken wat dit voor een effect heeft gaan we uit van de groeidiagrammen van TNO en zetten dit af tegen het aantal luiers per jaar. We delen de baby’s in de categorieen licht, gemiddeld en zwaar en zetten dat vervolgens af tegen de goedkoopste– en duurste luiers af. Dat geeft de volgende 3×2 = 6 lijnen:

wat kosten luiers per jaar

In bovenstaande grafiek zie je eigenlijk twee bandbreedtes. De bovenste bandbreedte is wanneer je van de duurste luiers uitgaat waarbij de bovenste lijn een zware baby betreft, en de onderste lijn van de bovenste bandbreedte een lichte baby. Ga je voor de duurste luiers dan ben je in het eerste jaar ca. € 1.119 voor een lichte baby tot € 1.350 voor een zware baby kwijt (€ 231 verschil!).In de loop van jaren wordt dat verschil steeds kleiner omdat je minder luiers nodig hebt, waardoor het verschil in het 4e levensjaar nog maar € 902 -/- € 858 = € 44 is.

Kijken we bij de goedkoopste luiers, dan is het verschil in het eerste jaar maar € 312 voor een lichte baby versus € 333 voor een zware baby (= € 21 verschil). Daarna neemt het verschil wel iets toe tot in het 3e en 4e levensjaar € 204 voor een lichte baby per jaar terwijl je voor een zware baby € 316 per jaar kwijt bent (= € 112 verschil).

Wat kosten luiers in totaal?

Oke dus je weet of je voor dure of goedkope luiers gaat en je weet of je een lichte of zware baby hebt/gaat krijgen. Met die informatie kun je in de volgende grafiek afleen hoeveel je in totaal (cumulatief over de tijd) kwijt bent aan luiers. De ‘min’ staat voor het gebruik van goedkope luiers en de ‘max’ voor het gebruik van dure luiers.

wat kosten luiers?

Als we in dezelfde twee bandbreedtes kijken, heb je een lichte baby en gebruik je dure luiers ben je t/m het 4e levensjaar € 3.832 kwijt. Ga je echter voor goedkope luiers bij een lichte baby dan kost het je maar € 960 over 4 jaar. Dat is een en verschil van € 2.872!!

Bij een zware baby met dure luiers ben je €4.269 kwijt, maar ga je voor de goedkope luiers is dat maar € 1.324. Een verschil van € 2.945!!

Samenvattend

Samenvattend, wat kosten luiers? In de winkel valt het prijsverschil misschien niet op en kies je al snel het ‘beste’ voor je baby. Maar als we kijken wat we aan luiers in totaal kwijt zijn dan valt daar bijna € 3.000 op te besparen. We tellen daarbij nog niet eens de ‘broekjes-varianten’ mee, want die zijn nog duurder (!).

Bijage

Ter naslag; Wat kosten luiers? Tabel van kosten t/m 3e levensjaar

Cumulatieve kosten t/m 3e levensjaarGoedkope luiersGemiddelde prijsDure luiers
Lichte baby€ 756€ 1.865€ 2.974
Gemiddelde baby€ 882€ 2.027€ 3.170
Zware baby€ 1.008€ 2.188€ 3.367

Ter naslag; Wat kosten luiers? Tabel van kosten t/m 4e levensjaar

Cumulatieve kosten t/m 4e levensjaarGoedkope luiersGemiddelde prijsDure luiers
Lichte baby€ 960€ 2.369€ 3.832
Gemiddelde baby€ 1.142€ 2.583€ 4.050
Zware baby€ 1.324€ 2.797€ 4.269