Home » Eten » Plaattaart recept: Wat kost een goddelijke Caprese plaattaart je?

Plaattaart recept: Wat kost een goddelijke Caprese plaattaart je?

Deze week op het menu; het Caprese Plaattaart recept van Pauline’s Keuken. Een heerlijk baksel voor 2 personen, of voor 4 personen met een bijgerecht. De vraag is alleen, wat kost die op goddelijk- bladerdeeg geserveerde caprese?

De ingrediënten: plaattaart recept

  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 1 el pesto
  • 2 bollen mozzerella
  • 125 ml creme fraiche
  • 250 gr cherrytomaatjes
  • 40 gr pijnboompitjes

Garneer met:

  • 1 el pesto
  • Paar takjes verse basilicum

De ingrediëntenlijst is beknopt, maar de eerste alarmbellen gaan af bij basilicum. Zoals we in eerdere blogs hebben kunnen zien zijn dergelijke kruiden vaak erg duur in verhouding van het gerecht. Ook de pijnboompitjes doen vaak pijn in de portemonnee.

Wat valt er te kiezen?

Tijd om eens te kijken wat dit in verhouding doet. We pakken zoals gebruikelijk de goedkoopste en duurste variant van een willekeurige supermarkt en zetten dit tegen elkaar af. Als je altijd de A-merken pakt, kun je van de duurste kolom uitgaan. Ga je veelal voor de huismerken, reken dan met de goedkoopste kolom.

plaattaart recept
Plaattaart recept

We hebben hierboven rekening gehouden met de hoeveelheden van het gerecht. De meeste variatie zit bij de mozzarella. Je hebt namelijk mozzarella van koemelk… en ‘mozzarella di bufala’. Hoewel de originele mozzarella is gemaakt van de melk van de waterbuffel, zien we dat de supermarkt men de gewone ‘mozzarella’ juist van koemelk gemaakt worden terwijl de duurdere varianten een toevoeging hebben zoals ‘di bufala’. De prijs van een originele buffelmelk mozzarella is 5x zo hoog!

Het volgende opvallende ingredient zijn de cherrytomaatjes. Je kunt voor een huismerk bakkie kiezen (0,85) of voor de excelent versie (2,79).

Ten slotte willen we nog even de pijnboompitjes benoemen. We gaan van 40 gram pijnboompitjes uit, maar die disco spikkels kosten je minimaal 1,86 tot wel 2,92 als je de ‘salade’ verpakking kiest!

De verhoudingen

Plaattaart recept

Kijken we naar de verhoudingen in het gerecht op de goedkoopste wijze, dan zien we dat die disco spikkels al 25% van de gehele kostprijs bedragen. Daarna volgen met 16% basicilicum, mozzarella en de bladerdeeg.

Ga je voor de dure variant, dan zie je dat de mozzarella die bufala al 32% van de kosten opsnoept. Ook zijn de cherrytomaatjes in verhouding gestegen van 12% naar 18%.

Samenvatting: Caprese plaattaart recept

mingemmax
1 rol vers bladerdeeg€ 1,19€ 1,19€ 1,19
125 ml creme fraiche€ 0,95€ 1,17€ 1,39
2 el pesto€ 0,19€ 0,35€ 1,20
250 gr cherrytomaatjes€ 0,85€ 1,82€ 2,79
2 bollen mozzarella€ 1,14€ 3,12€ 5,10
40gr pijnboompitjes€ 1,86€ 2,39€ 2,92
paar takjes verse basilicum€ 1,15€ 1,22€ 1,29
€ 7,34€ 11,61€ 15,88
Caprese plaattaart recept

Zoals je hierboven kunt zien, valt er nog wel wat te kiezen. Ook kun je je afvragen of de pijnboompitjes en bascilicum het waard zijn, want daarmee kun je het bedrag met 26% tot 41% verlagen.

Voor een heerlijke plaattaart ben je minimaal € 7,34 kwijt tot wel € 15,88! Meer dan het dubbele dus! De vraag bij dit gerecht is dan ook, is de dure variant 2x zo lekker? Zo niet, dan kun je voor het zelfde bedrag 2 plaattaarten maken!

De kosten van deze plaattaart is € 3,67 tot € 7,94 per persoon.