Home » Eten » Wat kost een pannenkoek?
Wat kost een pannenkoek?

Wat kost een pannenkoek?

DIY-Pannenkoeken (Do It Yourself), welke Nederlander is daar niet mee opgegroeid? Als het populair is in Nederland, dan zal het wel goedkoop zijn toch? Maar wat kost een pannenkoek eigenlijk? Tijd om deze delicatesse eens onder de loep te nemen.

Soorten pannenkoeken

Ik dacht even een korte blog te schrijven over pannenkoeken, maar toen ik zag hoeveel soorten pannenkoekenmixen er te koop staan moest ik daar op terug komen: 20x soorten pannenkoekenmixen maarliefst! En dat bij een enkele supermarkt (voor deze blog hebben we supermarkt Jumbo gebruikt). Ik heb de 20x soorten in 3 groepen verdeeld; de poedermixen, de schudflessen en de glutenvrije pannenkoekenmixen.

wat kost een pannenkoek?
Wat kost een pannenkoek?

Te beginnen bij de pannenkoekenmix in poedervorm, daar zien we een prijs vanaf € 0,63 (Jumbo tarwemix) tot € 2,29 per pak (Smaakt Biologisch Boekweit). Daar is nog geen correctie voor het aantal pannenkoeken (/porties) op gedaan.

Voor de schudflessen is de goedkoopste variant iets duurder namelijk € 0,93 (Jumbo mix Hollands schudfles) en de duurste € 1,99 (Koopmans Proteine mix schudfles). Voor de vergelijking met de poedermixen gaat het niet helemaal op omdat er bij de jumbo geen bio variant in schudfles te vinden was.

Als laatste komen we bij de glutenvrij. Deze prijzen liggen het hoogst. Het huismerk ‘Jumbo Glutenvrije mix’ in poedervorm is het goedkoopst met € 1,37 terwijl de creme-de-la-creme glutenvrij ‘Consenza mix voor glutenvrij’ voor € 2,84 te koop staat.

Pannenkoekenmix ingredienten

Oke dus we weten wat de pannenkoekenmix kost, de volgende stap is om de voorgeschreven ingredienten erbij op te gaan tellen. Bij de pannenkoekenmix in poedervorm zien we veelal dat er eieren, melk en water wat erbij moet. Een eitje kost gemiddeld € 0,36 per stuk en 100 ml melk ca. € 0,10 maar de vraag is, gaat dat van invloed zijn op de totaal prijs?

Kosten pannenkoek

Voor die pannenkoekenmixen waar eieren en melk toegevoegd moet worden zien we dat de prijs per pak verdubbelt wordt! Het opvallende is dan dat ‘Koopmans Eier pannenkoekenmix’ en ‘ Homemade complete mix voor pannenkoeken’ niet veranderen, daar hoeft namelijk alleen water aan toegevoegd te worden en de kosten van een liter koud kraanwater zijn < € 0,01 en in deze hoeveelheden te verwaarlozen. Hoewel de pannenkoekenmixen waar alleen water aan toegevoegd dient te worden qua prijs per pak in de middenmoot zat, zien we dat ze hier het verschil maken.

Bij de pannenkoekenmix schudflessen zien we kleinere verschillen. Eieren hoeven niet toegevoegd te worden, maar bij de meeste wel een beetje melk. De prijs per pak komt per saldo goedkoper uit dan de poedermix varianten, maar spoiler allert; wacht nog maar even met rennen naar de lokale supermarkt, we gaan hierna kijken naar de prijs per pannenkoek.

Prijs per pannenkoek?

Dan komen we bij de finale; wat als we rekening gaan houden met het aantal porties dat je uit een pak kunt halen? We kijken dan naar het opgegeven aantal pannenkoeken op de verpakking.

Prijs per pannenkoek

Te beginnen bij de poedervormen veranderd het beeld eigenlijk niet ten opzichte van de totale kosten per pak. De pannenkoeken waarbij je water moet toevoegen zijn het goedkoopst met ca. € 0,10 per pannenkoek. Gaan we naar de mixen waar je eieren en melk moet toevoegen dan zien we dat de prijs per pannenkoek van de niet-biologische mixen oploopt van € 0,19 tot € 0,30 met daarnaast de uitschieter de biologische boekweit voor € 0,50.

Kijken we naar de pannenkoekenmix schudfles varianten zien de dat de prijs per pannenkoek een inhaalslag heeft gemaakt; je haalt immers minder pannenkoeken uit een schudfles (opgave 4-6) tov de poeder variant (10-14). De goedkoopste schudfles pannenkoek komt begint ongeveer waar de duurdere poedermix varianten ophouden (excl bio); € 0,27 en loopt op tot € 0,48 per pannenkoek.

De glutenvrij-eters zijn ook in het nadeel; een pannenkoek in poedervorm begint bij € 0,31 en loopt op in de schudfles variant tot de titelhouder van € € 0,63 per pannenkoek… 6x zo duur als de goedkoopste poeder variant!

Wat doe je op je pannenkoek?

We zijn al een heel eind, dus een pannenkoekje zelf kost € 0,10 tot € 0,65 maar die pannenkoek eten we natuurlijk niet zonder een topping! Wat doe jij op je pannenkoek? Uit onze vorige blog ‘wat kost een ontbijt’ hebben we al even stilgestaan over de kosten van broodbeleg. Deze kosten passen we dan ook toe op onze pannenkoek resultaten en dan komen we op de volgende tabel:

Kosten per pannenkoek met topping:

BasisGoedkoopGemiddeldDuur
Pannenkoek obv poeder€ 0,10€ 0,24€ 0,50
Pannenkoek obv schudfles€ 0,27€ 0,37€ 0,48
Pannenkoek glutenvrij€ 0,31€ 0,43€ 0,63
Topping
Stroop (20gr)€ 0,04€ 0,11€ 0,26
Poedersuiker (5gr)€ 0,02€ 0,02€ 0,02
Kaas (1 plak)€ 0,22€ 0,34€ 0,46
Spek (30 gr)€ 0,24€ 0,69€ 1,20
Aardbeien Jam (15g)€ 0,03€ 0,10€ 0,16
Hazelnoten-/cholocadepasta (15g)€ 0,06€ 0,10€ 0,13
Halvarine boter (5g)€ 0,01€ 0,03€ 0,06

Stroop: De meest gekozen topping zal waarschijnlijk strop zijn. Hier zie je de prijzen uiteen vallen van € 0,04 (Van Gilse Schenkstroop) tot € 0,26 (Bio Today Speltstroop). Twee duppies per pannenkoek verschil dus!
Kaas: Ook hier valt flink wat te kiezen. De prijzen van kaas verschillen nogal van het huismerk Jumbo0 € 0,22 tot Old Amsterdam € 0,46 per plak.
Spek: spant de kroon. De goedkoopste variant verschilt niet zoveel met een goedkoop plakje kaas, maar met de Italiaanse uitvoering kun je helemaal los gaan tot € 1,20 per 30 gram spek.

Wat kost een pannenkoek? Rekenvoorbeelden

GoedkoopGemiddeldDuur
Pannenkoek met poedersuiker€ 0,12€ 0,38€ 0,65
Pannenkoek met aardbeienjam€ 0,13€ 0,46€ 0,79
Pannenkoek met stroop€ 0,14€ 0,51€ 0,89
Pannenkoek met chocoladepasta€ 0,16€ 0,46€ 0,76
Pannenkoek met kaas€ 0,32€ 0,71€ 1,09
Pannenkoek met spek€ 0,34€ 1,08€ 1,83
Pannenkoek met spek + kaas€ 0,56€ 1,42€ 2,29

Wat valt er te kiezen?

Dus, wat kost een pannenkoek? Ga je voor de goedkope (huis)merken, dan kun voor een pannenkoek met poedersuiker, aardbeienjam, stroop of chocoladepasta geen buil vallen, deze prijzen liggen uit een van € 0,12 tot € 0,16 per pannenkoek. Ga je in verband met smaak, milieu of allergie voor de duurdere opties, dan koste je deze van € 0,65 tot € 0,76 per pannenkoek.

Zuivel en vlees zijn in deze vergelijking net als bij het ontbijt de kostendrijvers. Hier begint een kaas of spek pannenkoek vanaf € 0,32 en dit kan oplopen tot € 1,09 tot resp. € 1,83 per pannenkoek. De bourgoniers onder ons die zowel kaas als spek op zijn/haar pannenkoek willen zijn vanzelfsprekend het duurst uit, van € 0,56 tot € 2,29 per pannenkoek.

Afhankelijk van hoeveel pannenkoeken je eet in je leven, kun je nu de keuze in geld uitdrukken. Hoeveel lekkerder is die spek-kaas pannenkoek ten opzichte van die klassieke strooppannenkoek? Is dat ca. € 1 a € 2 extra waard? (x het aantal pannenkoeken in je resterende leven?). Als je elke week 1x strooppannenkoek eet in plaats van een spek-kaas pannenkoek zou dat betekenen dat je € 52 tot € 104 per jaar kunt besparen x 10 / 20 / 30 jaar, dan loopt dat toch al wel in de duizenden euro’s die je ook kunt gebruiken voor andere leuke dingen!

Pannenkoek als ontbijt, lunch, hoofdgerecht of dessert?
We starten de dag met lekkere bananenpannenkoekjes met fruit uit Zuid-Oost-Azie als ontbijt, Franse crêpe voor de middag voor bij de krant, een okonomiyaki met pijlinktvis als hoofdmaaltijd en afsluitend als dessert een australische pancake met een lekker bolletje vanille ijs… Eigenlijk kan een pannenkoek dus altijd en overal.