Home » Eten » Pizza shoot-out! Zelf pizza maken of kopen?
Zelf pizza maken

Pizza shoot-out! Zelf pizza maken of kopen?

Je kent het wel.. het is een drukke dag geweest, jij en je partner hebben allebei geen zin om uitgebreid te koken, dus waar denk je dan aan? Juist! Pizza!! Daarom deze pizza shoot-out! En ga je dan zelf pizza maken, laat je deze bezorgen of koop je er eentje?

Maar eten we dan veel pizza’s? Een Nederlands onderzoek was niet te vinden, maar volgens onderzoek eten de Britten gemiddeld 731 pizza’s in hun leven. Dat maakt, met een levensverwachting in Engeland van 79 jaar, een gemiddelde van 9 pizza’s per jaar… Maar dat is gemiddeld.. Hoe zit dat jou? Heb je een vaste pizza-dag in de week? Of juist alleen met een feestje?

Dan is er altijd nog de keuze om een pizza te laten bezorgen, een diepvries pizza bij de supermarkt te kopen of je eigen pizza te maken. We gaan deze opties eens naast elkaar zetten en dan kan jij beoordelen of je wekelijkse pizza dit waard is!

Volgens verschillende websites is de Margherita de meest favoriete pizza in Nederland. Daarom gaan we in de onderstaande vergelijking uit van deze klassieke deegschotel.

Pizza bezorgen

Dominos… New York Pizza… Pizza Hut… en dan zijn er nog alle lokale restaurantjes. Om een gevoel van de prijs te kunnen krijgen in deze jungle van pizzabakkers heb ik een aantal willekeurige restaurants onderzocht naar de prijs van een Margherita. Veel van de restaurants bieden bij het bestellen nog allerlei toppings of pizzabodem-upgrades aan, maar deze nemen we niet mee in deze vergelijking.

Als goedkoopste uit deze kleine steekproef kwam “The Eatalian” uit Utrecht, met een bezorgde Margheria voor slechts € 6,50! Aan de andere kant van het spectrum staat “Chico’s Place” uit Arnhem voor (€8,50 + 2,50 bezorgkosten =) € 11,00! Met een prijsverschil van €4,50 valt er wat te kiezen dus! Of de pizza’s ook even lekker zijn hoop ik een andere keer te onderzoeken…

Diepvries pizza’s

De kant-en-klare pizza’s zijn een veel geliefde maaltijd voor de alleen-eters. Hoewel ze er verrukkelijk uitzien, moeten we toch rekening houden dat deze niet altijd zo ‘vers’ zijn zoals het lijkt. Een oud onderzoekje door de Keuringdienst van Waarde laat zien dat vooral om kosten te besparen en er nepkaas gebruikt wordt maar de verpakking wel een goudkleurige substantie laat zien. Het is dus aannemelijk dat vooral de goedkopere pizza’s ons voor de gek houden… Althans, dat het geen echte kaas is, maar dan kan de pizza natuurlijk nog wel goed smaken.

Pizzabezorgers kunnen deze nepkaas natuurlijk ook gebruiken, maar waarschijnlijk zal de echte pizzabakker daar nooit akkoord mee gaan. Wellicht ook een belangrijke reden dat de prijzen zo uiteen lopen. Nog meer voorbeelden van nepperijen door fabrikanten zijn te lezen in deze blog.

Zelf pizza maken

Oke, dan over naar de DIY-pizza (Do It Yourself) of te wel, je eigen ambachtelijke pizzacreatie. Je eigen pizza maken is namelijk niet ingewikkeld en niet duur (het begint met de bodem met wat bloem en een beetje gist)… echter vraagt het wel veel tijd. Daarom zien we ook dat als je alles zelf doet, je al vanaf € 2,26 een pizza kunt hebben met ‘echte’ ingrediënten (op basis van enkele Pizza Margherita recepten). Uiteraard zijn er verschillende recepten waarbij er meer wordt toegevoegd, maar het prijsverschil ontstaat pas echt als je de pizzabodem kant-en-klaar koopt en zelf alleen nog maar hoeft aan te kleden. De bodem is dan al wel de helft van de kosten: Een ‘gewone’ pizza-bodem kost je zo’n € 1,40, terwijl een verrijkte bloemkool-pizzabodem al richting de € 1,73 gaat.

Hier een boodschappenlijstje van een goedkoop DIY-pizza recept (gebaseerd op 4 personen).

Artikel Hoeveelheid gr Prijs Benodigd 4 pers Per persoon
Patent tarwebloem1000gr€ 0,59300gr€ 0,18€ 0,04
Gist21gr€ 0,597gr€ 0,20€ 0,05
Olijfolie1000gr€ 6,5360gr€ 0,39€ 0,10
Romatomaten750gr€ 2,09750gr€ 2,09€ 0,52
Mozerella125gr€ 1,29500gr€ 5,16€ 1,29
Verstegen italiaanse kruigen12gr€ 1,538gr€ 1,02€ 0,26
Totale prijs€ 9,04€ 2,26

Samenvatting

Als we bovenstaande uitkomsten verwerken tot een tabel zien we het volgende:

GoedkoopGemiddeld Duur
Pizza bezorgen€ 6,50€ 8,64€ 11,00
Diepvries€ 1,79€ 2,94€ 5,29
Zelf pizza maken€ 2,26€ 3,18€ 4,09

De afweging

Echte ingrediënten of smaakbeleving.. Ambachtelijk of lekker snel… De keuze is reuze. Het maximale prijsverschil voor een simpele Margherita ligt tussen de diepvries pizza van € 1,79 en de bezorgpizza van € 11.00 = dat is € 9,21!! Als we terug gaan naar hoeveel pizza’s we per jaar eten (obv het Britse onderzoek dus 731x, dan zouden we dus potentieel € 6.733,- kunnen besparen als we voor de el-cheapo pizza gaan! (Uiteraard kun je die € 9,21 beter zelf inschatten obv de bovenstaande tabel en dit keer het aantal pizza’s je per jaar eet vermenigvuldigen).

Voor de bezorgpizza-genieters onder ons is het dus de afweging:

9x per jaar een bezorgpizza of 9x per jaar een diepvriespizza en….

  • 336x naar de bioscoop
  • 32x parachutespringen
  • een wereldreis twv € 6.732
  • een halve Fiat Panda
  • 3 maanden eerder met pensioen!

Lees ook onze andere blogs, bijvoorbeeld de douchetimer review.