Pas op dat je niet te laat instapt en maak je bitcoin wallet aan!! …. toch? Tijd om de risico’s van de Bitcoin nog even onder de aandacht te brengen, want voorbeelden van ongelimiteerde rijkdom hebben de revu inmiddels wel gepasseerd.
In het kort; Wat is cryptocurrency?
Crytpocurrency is een soort digitale munt. Een stuk code die alle transacties van de munt bijhouden. Omdat anderen die over dezelfde digitale munt beschikken en ook die transacties bijhouden, volgt er een ‘sociale controle’ in het netwerk van de digitale munt en de juistheid van alle transacties.
Bitcoins worden gecreëerd door ze te ‘minen’ Om dit te doen heb je krachtige PC’s nodig die waarschijnlijk niet bijdragen aan het Parijs akkoord. Om meer te lezen over de werking van cryptocurrency/bitcoins, zie een van de volgende links:
- https://www.marketingfacts.nl/berichten/waarom-de-bitcoin-nooit-een-wettig-betaalmiddel-zal-worden/
- http://webwereld.nl/e-commerce/85582-bitcoins-minen-kan-alleen-nog-in-het-groot
- https://www.rtlz.nl/cryptocurrency/met-128-bitcoin-hoor-je-al-bij-de-rijkste-10-procent
- https://www.nrc.nl/nieuws/2017/10/23/nrc-checkt-een-bitcointransactie-voorziet-huis-maandlang-van-energie-13641170-a1578339
- http://numrush.nl/2017/11/09/verwerken-bitcoin-transacties-langzaam/
De risico’s van de bitcoin;
- Het ontbreken van een materiele waarde
- Ondanks een aandeel van een bedrijf op de beurs ook gebaseerd wordt op vraag en aanbod, zit achter die ‘marktwaarde’ ook een bedrijf, met personeel, bezittingen en soms daarnaast dividenduitkeringen. Bitcoin heeft geen van dit allen maar betreft enkel de code van de Bitcoin zelf (en alle transacties van alle andere Bitcoins).
- Toenemende moeilijkheidsgraad van het minen
- Het minen van bitcoins wordt steeds moeilijker en om hier aan mee te doen heb je veel kapitaal nodig (met goedkope energiekosten). Een voorbeeld is het serverpark van Jiwan Hu, waar zo’n 25.000 servers zijn neergezet voor het minen van crytpocurrency. Dit zal zorgen voor een scheve verdeling van de Bitcoins, deze gene die kunnen minen, en de gene die dat niet kunnen (deze scheve verdeling is inherrent aan de systematiek van de Bitcoin).
- De energiebehoefte van de Bitcoin
- Het minen van een Bitcoin, en het verrifieren van de transacties door het netwerk is vrij energiebehoeftig. NRC bevestigd; 1 Bitcoin transactie komt in de buurt van een maand energie van een gemiddelde huishouding in Nederland.
- Aantal transacties per minuut
- Het Bitcoinprotocol kan op dit moment 7 transacties per seconde aan. In een gemiddeld stadje zal het aantal werkelijke transacties per seconde mogelijk hoger liggen.
- Gebrek aan regulering
- De early adopters in het gebruik van de Bitcoin zijn handelaren in het illegale circuit.
- Het apparaat met Bitcoin wallet verloren? Wachtwoord kwijt? Bitcoin wallet gestolen? Geen bank, organisatie of overheid waar je op terug kunt vallen.
- Variabele waarde van Bitcoins
- Waarde begin 2017 was 947 euro een jaar later bijna 15.000 euro (x15!!). Als het omhoog x15 kan, kan het ook omlaag met x15. Stel je krijgt je salaris in Bitcoins en het is de volgend jaar nog maar 1/15e daarvan.. zou dat werken?
- Bitcoins, Bitcoins, Bitcoins!!!! … en vervolgens omrekenen naar euro’s.
- De hype omtrent Bitcoins is niet de waardering voor het concept van crypto, het niet nodig hebben van overheid of de potentie van een digitale munt, maar het gaat allemaal om de inwisselkoers naar euro’s. Oftewel; Mensen stappen in Bitcoins om er euro’s mee te verdienen en niet om het te gebruiken als digitale munt.
- Het advies van een Bitcoinbezitter is niet objectief
- De gene die Bitcoins bezitten zullen altijd aanraden om mee te doen want de enige waarde die de digitale munt heeft, is de vraag op de markt. Als iemand het je aanbeveelt om Bitcoins te komen, vraag dan altijd; “Heb je zelf Bitcoins?”.
Dus beste KopenofSparen.nl, is het advies; koop geen Bitcoins?
Samenvatting bitcoin risico
De samenvatting van bovenstaande risico’s is dat Bitcoin misschien wel ’s werelds eerste globale piramide spel lijkt te betreffen. Zolang de wereld denkt dat je er rijk van kunt worden zal de vraag en daarmee de prijs toenemen. Op het moment dat de markt verzadigd is met stukjes Bitcoin en de mensen de Bitcoins voor echt geld willen terugwisselen, zal de koers zeer waarschijnlijk vallen. Waar die grens ligt? Niemand weet het. Maar het moet benoemd worden; er is nog een buitenkansje dat de Bitcoins door het grote publiek een vaste waarde kan krijgen. We bevinden ons immers op onbekend terrein.
Voor de gene na erkenning van bovenstaande risico’s nog steeds een graantje willen meepikken in de Bitcoin hype; vooral doen. Extra tip voor deze gelukszoekers; Wil je sneller weten of je inzet x15 gaat?… Ga dan naar het casino, daar kun je zelfs tot wel 36x je inzet winnen met een potje roulette (en dat binnen 2 minuten!!). Succes!!