Home » Gadgets » Wat kost een (nieuwe) iPhone per jaar nou eigenlijk? En hoe staat het met de restwaarde van iPhones?

Wat kost een (nieuwe) iPhone per jaar nou eigenlijk? En hoe staat het met de restwaarde van iPhones?

Restwaarde iPhone

Oke… in onze vorige blog hebben we de prijs ontwikkeling van de nieuwe iPhones bekeken, nu is de vervolgvraag; wat is de restwaarde van de iPhone na een jaar? Na 2 jaar? … of na 5 jaar? Voordat we naar de nieuwste iPhones gaan, kijken we eerst even terug hoe de iPhone’s van de laatste 5 jaar zich ontwikkeld hebben. Dat proberen we in beeld te brengen door te kijken naar de vraagprijs in de 2e handsmarkt waarbij we grote beschadigingen en winkels uitsluiten. Voor elke ‘ duurste-‘ en ‘ goedkoopste versie’ hebben we met 10x tot 20x aanbiedingen gezocht om tot een indicatief gemiddelde waarde te komen. Dit geeft de volgende grafiek:

Restwaarde iPhone
*Huidige waarde = oktober 2019

Dat de iPhone een stevige restwaarde houdt zien we in deze grafiek terug. Voor de 6 Plus 128GB wordt na 5 jaar na release zelfs nog € 223 voor gevraagd in de tweedehands markt. Had je die telefoon destijds voor € 999 gekocht en je zou hem nu verkopen voor € 223 dan is de waarde dus met €776 gedaald over 5 jaar. Dat geeft dus een gemiddelde kosten per jaar van € 155,- per jaar (exclusief reparaties). Deze rekensom hebben we voor alle duurste en goedkoopste versies gedaan en in een trendlijn uitgetekend (exclusief de SE modellen).

Kosten iPhone per jaar

We zien hier dat de grote klapper in het eerste jaar zit. Ben jij iemand die elk jaar de laatste en beste iPhone moet hebben en verkoop je nu de XS max 512GB? Dan is je iPhone in 1 jaar € 689 minder waard geworden, en zijn dit dus kosten voor jou. Heb jij nog een X met 256GB en vind je het na 2 jaar tijd om deze in te ruilen? Dan heeft je dat € 700 gekost over 2 jaar, dus € 350 euro per jaar.

Voor de meeste stervelingen zal de onderste blauwe lijn aannemelijker zijn… de goedkopere modellen. Wat je daar ziet is eigenlijk dat de iPhone XR 64GB na 1 jaar € 287 euro minder waard is geworden. Koop je elk jaar de goedkoopste variant? Dan kun je dat dus vergelijken met elk jaar een android telefoon te kopen van € 287 euro. Doe je al 2 jaar met je iPhone 8 64GB? Dan heeft het je (€ 408 / 2 jaar = ) € 204 euro per jaar gekost, oftewel elk jaar een android van € 204 euro (of 1 nieuwe android van € 408 voor 2 jaar).

Wat daarnaast opvalt is dat de lijnen van duurste iPhones en goedkoopste iPhones dicht bij elkaar komen te liggen vanaf het 4e jaar en stabiliseert vanaf het 5e jaar. Laten we de 6S plus 128GB en 6S 16GB eens onder de loep nemen; De duurste iPhone van 4 jaar geleden (6S plus 128GB) heeft je destijds € 1.069,- gekost, 4 jaar later is deze telefoon nog € 289 waard, maart een prijsverschil van € 780 / 4 jaar € 195 per jaar.. dat terwijl het goedkoopste model de 6S 16GB in 4 jaar tijd € 607 euro minder waard geworden en dus (dus € 607 / 4 =) € 152 per jaar heeft gekost. Uiteindelijk was het verschil tussen duurdere 6S 128GB en de goedkopere 6S 16GB (€ 780 -/- €607 = ) € 173 geweest in 4 jaar ( €43 per jaar).

De vooruitblik: Wat gaat de nieuwe iPhone 11 64GB en iPhone 11 pro max 512GB kosten?

Terugkijken is allemaal leuk, maar hoe zit dat met de nieuwe iPhone 11 en iPhone 11 pro max? Dat is een goede vraag, want we hebben onze eerdere bevindingen namelijk moeten baseren op een enkele meting ( okt 2019) dat terwijl we in de eerste grafiek zagen dat de nieuwprijzen enorm veranderd zijn. Om toch een voorspelling te kunnen maken van de waarde ontwikkeling van de nieuwe iPhone 11 pro max 512GB en iPhone 11 64GB, kijken we daarom naar de procentuele restwaarde die de oude modellen hebben laten zien.

Disclaimer: Deze methode is zeker niet alles omvattend, eerder behaalde resultaten zijn immers geen garantie voor de toekomst. De restwaarde van eerdere modellen is bepaald op de ‘vraagprijs’ in de 2e handsmarkt wat niet gelijk hoeft te zijn aan de uiteindelijke betaalde prijzen. Daarnaast kunnen er in de toekomst effecten optreden door markt- en enconomische ontwikkelingen… wie weet hoe het imago van Apple er over 3 jaar bij staat. Maar… toch kan dit, met de kennis van nu, een eerste inschatting zijn van hoe de waarde zich zal ontwikkelen. Voordat we overgaan naar de uitkomsten van de iPhone 11 modellen, eerst een ‘ restwaarde grafiek’ die weergeeft hoeveel de telefoon nog waard is, procentueel, ten opzichte van de lanceringsprijs (excl reparaties).

Restwaarde iPhone in % van nieuwprijs

Wat we hier zien is dat de duurdere iPhones (oranje) een % lagere restwaarde hebben na het eerste jaar en dat vanaf het 3e jaar de duurdere modellen ‘relatief’ waarde vaster zijn dan de goedkopere varianten. Let wel; deze percentages zijn ten opzichte van de lanceringsprijs.

Als we deze verwachtte restwaarde ontwikkeling in percentages tegen de nieuwe iPhone 11’s aanplakken komen we tot de volgende voorspelling van de restwaardes:

Prognose Restwaarde iPhone 11

Het jaar 0 is moment van lancering. Omdat we rekenen vanuit de relatieve waarde verwachtten we dat de huidige iPhone 11 pro max 512GB over 5 jaar nog ca. € 370 waard zal zijn. Voor de nieuwe iPhone 11 64GB verwachtten we over 5 jaar dat er voor deze telefoon uiteindelijk nog € 131 gevraagd wordt.

Met deze informatie kunnen we ook berekenen wat deze telefoon je gaat kosten in totaal. Een voorbeeld. De nieuwe iPhone 11 64GB kost bij aanschaf € 809. Na het eerste jaar heeft deze telefoon nog een verwachtte restwaarde van € 539, wat geeft dat het eerste jaar de telefoon dus € 270 zal kosten. Na het 2e jaar daalt de restwaarde volgens onze prognose naar € 402, waardoor de telefoon dus eigenlijk (€ 809- € 402=) € 407 zal kosten in 2 jaar -> € 203 per jaar. Dit hebben we uitgerekend tot de aankomende 5 jaar in onderstaande grafiek.

Gemiddelde kosten iPhone 11

Conclusie

De conclusie was eigenlijk te verwachten. Nieuwe telefoons schrijven, net als auto’s, het hardst af in het eerste jaar en de dure varianten zullen daarin nog harder afschrijven dan de goedkopere modellen. Gebruiksduur van je telefoon is dus alles bepalend (langer gebruiken = goedkoper per jaar)!

  • iPhone 11 64GB € 809 wordt geschat na 1 jaar € 270 euro in waarde te zijn verminderd. Mocht je 5 jaar deze telefoon gebruiken dan zal hij ongeveer € 678 in waarde zijn verminderd, dat geeft een gemiddelde van € 136 per jaar bij 5 jaar gebruik.
  • iPhone 11 pro max 512GB € 1.659 wordt geschat na 1 jaar € 689 euro in waarde te zijn verminderd. Mocht je 5 jaar deze telefoon gebruiken dan zal hij ongeveer € 1.289 in waarde zijn verminderd, dat geeft een gemiddelde van € 258 per jaar bij 5 jaar gebruik.

Omdat de meeste mensen vanuit oudsher om de 2 jaar een nieuwe telefoon zullen uitzoeken, gaan we bij onze ‘ kopen-of-sparen’ afweging uit van de iPhone 11 64GB afweging voor 2 jaar dat ongeveer € 407 zal kosten / 2 jaar = € 203 per jaar):

Dus! Ga je voor die iPhone 11 64 GB voor de komende 2 jaar?? Of ga je voor…
– 10x per jaar naar de bios met z’n 2’een.
– elke 3 maanden uit eten voor de komende 2 jaar?
– elk jaar een keer parachute springen?

**Voor de iPhone vs Android discussie kun je gebruik maken van de grafiek ‘ prognose totale kosten iPhone 11’ waar je bij de door jou geschatte levensduur het bedrag zou kunnen afleiden in vergelijking met een eventuele android die je op het oog hebt. Echter omdat we de restwaarde van de Androids niet hebben bekeken zul je daar nog een slag om de arm moeten houden.