Home » In huis » Kosten thuiswerken
Kosten thuiswerken

Kosten thuiswerken

Kosten thuiswerken: Wat kost dit je per dag?

Wat zijn de kosten van thuiswerken? Met corona zijn we allemaal gaan thuiswerken. Goed voor ‘the curve’ en dus uiteindelijk de economie, maar wat kost jou dat op dit moment eigenlijk?

Voor de kantoor-klerken onder ons hebben we nodig: Koffie… en een laptop. In een eerdere blog hebben we al even stil gestaan bij de kosten van een kopje koffie. Nu gaan we kijken wat kost een laptop aan stroom om thuis te werken. En wat zijn dus de kosten van thuiswerken?

Hoeveel verbruikt een laptop?

Om te bepalen wat de kosten van thuiswerken zijn, kijken naar jouw type laptop. Er zin veel verschillende laptops in omloop, met allemaal andere specificaties voor verschillende doeleinden. Ben je een mail-monster of een photoshop-profeet? Beide voorbeelden hebben andere eisen aan de hardware, maar ook zal de laptop meer of minder belast worden bij het uitvoeren van je werk. Daarnaast kan de software versie ook invloed hebben op je verbruik (of bijvoorbeeld updates die op de achtergrond draaien).

Het is dus onmogelijk om alle voorbeelden uit te werken, dus maken we het praktisch met de laptops die we tot onze beschikking hebben. Met deze cijfers hopen we je handvatten te geven waarmee je je eigen laptop en laptopverbruik kunt inschatten om te bepalen wat je kwijt bent voor een dagje thuiswerken.

Qua verbruik is de processor een belangrijke speler. Omdat de technologie niet stil staat, weet men ‘meestal’ elk jaar de processor te verbeteren door in prestaties of in energieverbruik. Een belangrijke reden daartoe is dat ze de processors steeds kleiner weten te maken en in het algemeen geldt, hoe kleiner het productieproces, hoe lager het verbruik. Daarom hebben we de grootte van het productieproces in nanometers (Nm) erachter gezet.

Kosten thuiswerken

Verbruik systeem in Watt
Merk/modelJaarProcessorBeeldschermCPU min (0%)CPU max (100%)CitrixTeams
Ipad Air (3e gen)2019Apple A12 bionic (ARM -7nm)10.5″555
Macbook Pro 20172017Intel i5-6360U (x86/x64 14nm)13.3″4364
Dell Inspiron 15642010Intel i3 M 330 (x86/x64 32nm)15.6″21532340
HP Elitebook 8730w2008Intel C2D-P8600 (x86/x64 45nm)17.0″376751
Desktop PC2013Intel i7-3770
(x86/x64 22nm) + Radeon 7950
X58138100
  • CPU min (idle) betreft wanneer alles opgestart is en er geen verdere updates of andere taken op de achtergrond lopen die het verbruik beinvloeden.
  • 100% CPU load = het maximale verbruik bij 100% processor vermogen. Eventueel extra benodigde vermogen voor grafische taken zoals videobewerking niet meegenomen.
  • Gebaseerd op steekproef met software ten tijde van oktober 2020.
  • Alle laptops zijn test met beeldschermen op 50% helderheid.

Wat opvalt is dat de laptop/tablets de laatste 12 jaar forse stappen hebben gezet qua stroomverbruik. Vooral het oude beestje uit 2008 verstookt behoorlijk wat energie ook als je de laptop alleen maar aan laat staan. De processor moet daarnaast harder werken (en dus meer stroom verbruiken) om programma’s draaiende te houden zoals Citrix waar veel mensen mee ‘inloggen’ op het werk.

Het efficiëntste lijk je op een tablet te kunnen werken omdat het gebruik van de tablet lijkt maar weinig invloed te hebben op het verbruik in stroom. De meeste tablets hebben een ander type processor die bekend is om haar zuinigheid en mobiliteit (zogenaamde ARM processors), in tegenstelling tot processors die in laptops en desktops zitten (zogenaamde x86/x64 processors). Deze laptop/desktop processors zijn met name goed in zwaardere/all-round taken en zijn op dit moment nog de norm voor kantoor applicaties maar met de doorontwikkeling van de ARM technologie zullen we de komende jaren steeds meer laptops met die technologie zien verschijnen.

Als laatste hebben we een ‘game pc’ als referentie staan. Heb je een ‘normale’ pc dan zullen de wattages lager uitvallen, deze hopen we later toe te voegen. Wat opvalt is dat het verbruik bij applicaties wel fors toeneemt, in tegenstelling tot de moderne laptops. Waarbij een extra beeldscherm een keuze is bij een laptop, is dat voor een PC een must. Deze moet je dus daar nog boven op tellen.

Wat zijn de kosten van thuiswerken aan stroom?

Bovenstaande metingen gebruiken we nu om te berekenen hoeveel dit aan stroom zou kosten. We pakken de door de consumentenbond berekende prijs van 0,22 per kWh . Een quote van de consumentenbond:

Een kilowattuur (kWh) is de eenheid voor elektrische energie. Om 1 kWh te verbruiken moet een machine met een constant vermogen van 1kW (kilowatt) 1 uur werken.

Oke, dus nu is het aan ons de taak om de eerdere meetwaardes te vertalen naar hoeveel kWh dit op jaarbasis is om dit vervolgens te vermenigvuldigen met 0,22 per kWh. Uiteraard zijn er ook hier oneindig veel mogelijkheden qua arbeidsuren en type gebruik, dus maken we het eenvoudig door uit te gaan van een 40-urige werkweek achter een laptop met 45 werkweken per jaar (= 52 weken -/- vakanties en feestdagen).

De formule is dan

  • kWh (wattage / 1000)
  • 8 uur werkuren per dag
  • 5 dagen per week
  • 45 weken per jaar.

Op basis van deze aanname komen we uit op de volgende grafiek:

Verbruik laptop

Kosten thuiswerken per laptop

Dus wat zijn de kosten van thuiswerken? Gebruik je een moderne laptop? Dan zul je maximaal maar ongeveer tussen de € 1,58 en € 14,26 kwijt zijn aan stroom om thuis te werken. Dat is waarschijnlijk minder dan dat je kwijt zult zijn aan je dagelijkse bakkies pleur! Het verschil tussen de efficiëntste laptop in deze test (de Macbook pro uit 2017) en de inefficiëntste (de HP Elitebook 2008) zit maar een verschil van € 13… Helaas gaat je dat geen excuus geven om die nieuwe Macbook air te kopen, tenzij je er € 1.200 euro / € 13 per jaar = er 92 jaar mee gaat doen… maar dat is zelfs voor de Apple die-hards wat lang.