Home » kinderen » Welke Maxi Cosi (op isofix) kies je?
Welke Maxi cosi op isofix kies je?

Welke Maxi Cosi (op isofix) kies je?

Welke Maxi Cosi (met isofix) kies je en wat zijn je keuzes aan opvolgstoeltjes? Wat zijn de kosten? Welkom to the autostoeltjes jungle! In deze editie gaan we de catalogus van een van de grotere autostoeltjes merken doorspitten namelijk; De Maxi-Cosi. We beoordelen niet op kwaliteit of gadgets, maar de volgende blog gaat alleen over de kosten van de betreffende stoeltjes.

Tot welke leeftijd gebruik je een maxi cosi?

Voordat we de vraag stellen welke maxi cosi je kiest, eerst de vraag: Een Maxi Cosi, tot welke leeftijd gebruik je dit eigenlijk? In Nederland is het verplicht om kinderen tot 1,35m (ca. 9 jaar) in een autostoeltje te zetten, maar ga je over de landsgrens, dan is de regel tot 1,5m (ca.12 jaar). Omdat wij Nederlanders moeilijk in ons eigen land te beteugelen zijn, ga ik in dit onderzoek uit wat je kwijt bent aan autostoeltjes van geboorte tot en met 12 jaar en ook kijken we alleen naar de stoeltjes die een “ISOFIX” gebruiken; de maxi cosi op isofix. Dan blijven er nog maar 28x (!) autostoeltjes bij Maxi-Cosi over… Om orde te brengen in de chaos heb ik de maxi cosi stoeltjes in de volgende categorieën ingedeeld:

Tot welke leeftijd gebruik je een maxi cosi op isofix?
Welke Maxi Cosi op isofix zijn er?

We beginnen bij het begin: Welke maxi cosi op isofix zijn er? Er zijn 6x Maxi-cosi op isofix baby autostoeltjes (ISOFIX), en een leeftijd indicatie van 0 tot 1 jaar. Dit zijn de Cabriofix, Coral, Marble, Pebble Pro i-size, Rock en Tinca. Vanaf nu noem ik deze 6 baby autostoeltjes, de “baby autostoeltjes+”. Daarnaast zijn er de Mica, Beryl en Axissfix Pro die zowel voor baby’s als voor peuters zijn.

Vervolgens komen we bij de specifieke peuterstoeltjes vanaf 6 of 9 maanden tot 4 jaar. In deze groep zitten de Axissfix (/air), Pearl en de Tobifix. Uiteraard verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Alleen de Pearl gebruikt dezelfde ISOFIX/onderplaat als sommige baby autostoeltjes.

Dan is er de Titan, die van 9 maanden tot 12 jaar gebruikt kan worden en de finale is met 8x kinder autostoeltjes die vanaf 3,5 jaar tot 12 jaar gebruikt kunnen worden.

Welk Maxi Cosi combinatie kies je?

Om de 12 jaar te overbruggen zijn er dus veel verschillende mogelijkheden. We gaan ze niet allemaal tackelen, maar om een beeld te geven middels de eerdere groepen:

Welke Maxi cosi?

 • Baby autostoeltje + (tot 1 jaar) + Peuter autostoeltje (6 of 9 maanden tot 4 jaar) + Kinder autostoeltje (3,5 tot 12 jaar)
 • Mica (tot 4 jaar) + Kinder autostoeltje (3,5 tot 12 jaar)
 • Axissfix Pro (tot 4 jaar) + Titan (9 maanden tot 12 jaar)
 • Beryl (tot 7 jaar) + Kinder autostoeltje (3,5 tot 12 jaar)
 • Beryl (tot 7 jaar) + Titan (9 maanden tot 12 jaar)
 • Baby autostoeltje (tot 1 jaar) + Titan (9 maanden tot 12 jaar)
 • Baby autostoeltje (tot 1 jaar) + Mica (tot 4 jaar) + Kinder autostoeltje (3,5 tot 12 jaar)
 • Baby autostoeltje (tot 1 jaar) + Beryl (tot 7 jaar) + Kinder autostoeltje (3,5 tot 12 jaar)

Ga je voor de baby autostoel + peuter autostoel , dan is daar ook nog de genoemde ‘ISOFIX-base’ complexiteit. Voor het gemak heb ik deze in onderstaande tabel alvast uitgeschreven.

Welke Maxi Cosi op welke isofix base

Oke, dus 28 stoeltjes verdeeld in 6 leeftijdsgroepen, dan zijn we er toch wel? Maar nee! Helaas zijn er nog 2 belangrijke eigenschappen: Heeft het autostoeltje een los onderstel nodig om ‘in te klikken’ ? Zo ja, welke past dan op welke? Ook hier duizelen de opties van Maxi-cosi je voor de ogen, er zijn namelijk 7x (!!!) verschillende losse ISOFIX onderstellen waar 1 of meerdere baby- of peuterstoeltjes op kunnen.. Dus bij de koop van je babystoel moet je daar rekening mee houden! Hierbij een overzicht van de comptabiliteit volgens de website van Maxi-Cosi. Welke Maxi Cosi past op de Familyfix bijvoorbeeld? En wat kost een maxi cosi met de isofix base?

Welke Maxi cosi op isofix? – Maxi cosi prijsvergelijking

Welke maxi cosi op isofix

* Controleer altijd zelf de comptabiliteit van de stoeltjes, mocht er hierboven een fout in staan dan horen wij dat graag.
** In de eerste tabel zie je daar waar de combinaties mogelijk zijn het bedrag van zowel het stoeltje als van het onderstel/base samen .
*** In de tweede tabel staan enkel de prijzen van de stoeltjes (omdat je dan gebruik maakt van de base uit het eerste stoeltje).

Let op; Bij de Easyfix en Babyfix zijn er geen opvolgende peuterstoeltjes voor de ISOFIX.

Kosten maxi cosi per leeftijdsgroep

Wat kost een maxi cosi? (vanaf 0 jaar)

Zoals je hierboven hebt kunnen zien, is het als je voor de babystoeltjes met losse ISOFIX gaat belangrijk om af te wegen of je daarna een Pearl versie wilt gaan nemen. Hieronder hebben we de kosten van je eerste autostoeltje inclusief de ISOFIX weergegeven (alle opties). Je zult dus bij een van deze keuzes moeten beginnen. Ook de Mica, Axissfix Plus en Beryl staan in deze grafiek omdat deze ‘peuter autostoeltjes’ ook vanaf 0 jaar te gebruiken zijn.

Tabel Wat kost een maxi cosi?

Wat kost een maxi cosi?
Kosten maxi cosi

Van de babystoeltjes die je kunt gebruiken tot 1 jaar is de Cabriofix het goedkoopst, deze kun je al bezitten (incl EASYFIX) vanaf € 258. Dan komt de Tinca, Rock en Marble die allen rond de prijs van € 350 dansen. Vervolgens komen we bij de Pebble, die het prijsniveau naar ca € 425 brengt en als laatste de Coral, die alleen op de familyfix 3 past en tezamen € 498 moet opbrengen.

Je zou ook met de Mica € 449, Axissfix Plus € 459 of Beryl 399 kunnen beginnen. De prijzen liggen dan wel op hetzelfde niveau als de Pebble Pro, maar met deze stoeltjes kun je langer doen: Mica en Axissfix tot 4 jaar en Beryl tot 7 jaar. Een logische gedachte is om met de Mica en Axissfix het peuter autostoeltje over te slaan en door gaan naar de kinder autostoeltjes. Met de Beryl zit je ondanks de hogere leeftijd (7jr) i.v.m. de verplichting tot 12 jaar aan hetzelfde stramien.

Wat kost een peuter autostoel? (van 6 maanden tot 4 jaar)

Welke peuter autostoel kun je dan kiezen? Afgezien van de Mica, Axissfix Plus of Beryl zouden de volgende peuter autostoeltjes je 2e stoeltje worden. Wil je de ISOFIX van je baby autostoeltje hergebruiken, dan zit je aan de Pearl vast, zoals benoemd; let dan goed op welke uitvoering bij jouw ISOFIX past.

Welke peuter autostoel?
Welke peuter autostoel

Let op; bij de Pearl versies zijn er specifieke ISOFIX nodig, deze zit in deze grafiek niet bij de prijs meegeteld (heb je dan waarschijnlijk al bij de baby autostoeltje gekocht) zie hierboven.

Bij de peuter autostoeltjes zijn er eigenlijk maar 3 stoeltjes; De Tobifix, de Pearl versies en de Axissfix die kan draaien. Vooral die laatste drijft de prijs omhoog. De Air versie heeft onder andere extra airbags, maar drijft de prijs ook de lucht in.

Wat kost een kinder autostoel?

Ben je voor een baby autostoeltje gegaan, en vervolgens voor een peuter autostoeltje? Dan is dit je derde kinder autostoeltje. OF heb je met de Mica, Axissfix Plus of Beryl de eerste 4 levensjaren getackeld? Dan wordt dit je tweede autostoeltje. DAARNAAST kun je ook na een baby autostoeltje gaan voor de Titan (die is van 9 maanden tot 12 jaar te gebruiken).

Welke kinder autostoel?
kinder autostoel

Gelukkig hier geen ingewikkelde ISOFIX uitwisselbaarheid. De prijzen liggen gelukkig ook lager dan de baby- en peuter autostoeltjes. Hier valt dan ook minder ‘te kiezen’ qua prijs dan bij de eerdere categorieën. De Rodi SPS voor € 89 is dan echt een koopje. Wil je toch wat meer glamour, dan ga je voor de Kore of Titan serie.

Totale kosten van maxi cosi op isofix, peuter autostoel en kinder autostoel

Je kind tot 12 jaar in een autostoeltje laten zitten, wat moet dat wel niet kosten? Er zijn veel keuzes te maken met 28 stoeltjes, met overlappende leeftijdgrenzen en verschillende ISOFIX mogelijkheden. In totaal kom ik op ca 2.150 (!) keuzes die we kunnen bedenken. Gelukkig gaan we ze hier niet allemaal bespreken maar geven de minimale, maximale, gemiddelde en mediaan weer vanaf het eerst autostoeltje dat je koopt.

We gaan hieronder uit dat alle mogelijk heden kunnen die de gehele leeftijdspan van 0 tot 12 bedekken. Daar zitten ook minder aannemelijke keuzes tussen, zoals een peuter autostoeltje waarbij je de base van de baby autostoel niet opnieuw gebruikt (wat dan wel weer mogelijk is als je 2 kinderen hebt).

Kosten maxi cosi op isofix
Kosten maxi cosi op isofix

In de grafiek hebben we alle mogelijke 1e autostoeltjes als uitgangspunt gebruikt en door gerekend wat je daarna nog zou kunnen doen om de 12 jaar te dekken. Wat we zien is dat in totaal voor baby-, peuter-, kinder autostoeltjes je in iedergeval € 500 kwijt bent, ongeacht met welk stoeltje je start (voor de mensen die al een babystoeltje gekocht hebben… er is nog hoop). Alleen bij de Coral kom je niet onder de € 737 uit in totaal.

Het gemiddelde en de mediaan liggen bij de Tinca, Rock, Peble en Marble allemaal rond de € 1.000,-. Ook hier laat de Coral zien dat je waarschijnlijk duurder uit bent terwijl de Cabriofix, Mica, Axissfix Plus en Beryl de meeste potentie laten zien, vooral bij de laatste 3 omdat je dan 1 stoeltje zult overslaan.

De duurste variant is om te starten met de met goud geweven Coral, vervolgens de in satijn gevoerde Axissfix air en je topt het af met een Titan Plus/Pro chaise lounge. Tezamen: € 1.446!

Enkele voorbeelden:

 • Het goedkoopst ben je uit met de Beryl € 399 (0 tot 7 jr) + Rodi SPS € 89 (3,5jr tot 12jr) = € 488,-
 • Rock i-size € 179 (tot 1jr) + Babyfix € 119 + Titan € 239 (9m tot 12 jr) = € 537,-
 • Rock i-size € 179 (tot 1jr)+ Familyfix 2 € 159 + Pearl Smart i-size € 259 (6m tot 4jr) + Rodifix Airprotect € 159 (3,5jr tot 12jr) = € 756,-
 • Pebble pro € 245 (tot 1jr) + Familyfix One € 199 + Pearl One i-size € 299 (6m tot 4jr)+ Kore i-size € 209 (3,5jr tot 12jr) = € 952,-
 • Pebble pro € 245 (tot 1jr) + Familyfix One €199 + Axissfix € 389 (4m tot 4jr) + Kore pro i-size € 269,- (3,5jr tot 12jr) = € 1.102,-
 • Het duurst ben je uit met de Coral €299 (0 tm 1 jr) + Familyfix3 base € 199 + Axissfix air € 649 (4m tot 4jr) + Titan Plus/Pro € 299 (9m tot 12jr) = € 1.446,-

Tussen de duurste en goedkoopste variant zit € 958,- …. er valt dus zeker wat te kiezen!!

Conclusie

Is er een kind opkomst? BAM! Leg maar € 500 tot € 1.000 klaar alleen maar zodat je je kind kunt meesleuren naar andere geldverslindende activiteiten… Vooral de baby autostoeltjes zijn het duurst, ook gezien ze maar 1 jaar mee gaan. En welke maxi cosi kies je dan? De gemiddelde kosten voor het eerste jaar is € 312! (…en dat is inclusief de ‘baby/peuter autostoeltjes’ die langer mee gaan dan 1 jaar). Kijken we naar de peuter autostoeltjes, die toch ca. 3,5 jaar meegaan dan zakt de prijs naar € 92 per jaar en de kinder autostoeltjes die vanaf ca. 3,5 tot 12 jaar mee moeten gaan zijn een koopje, deze kosten gem slechts € 21 per jaar.

Er zullen ongetwijfeld consessies zijn gemaakt om bepaalde autostoeltjes lang mee te kunnen laten gaan zoals de Titan, Mica, Beryl en Axissfix Plus. Ben je bereid deze consessies voor lief te nemen, dan kun je waarschijnlijk een peuter autostoeltje overslaan waardoor prijs wat lager uitvalt, zoals bij de Carbiofix opgevolgd door een Titan (€ 497). Daarnaast zijn er enkele prijsvechters in elke categorie; de Cabriofix, de Tobifix en de Rodi XP, ook met deze combinatie van prijsvechters en toch 3 stoeltjes kun je de kosten relatief laag houden (€ 546) Ga je voor een Pebble Pro of Coral, dan zullen de kosten al wat sneller oplopen richting de € 1.000. De grootste ‘valkuil’ in prijs lijkt de Axissfix (/Air) te zijn. Deze is ca € 200 tot € 300 duurder dan andere peuter autostoeltjes… maar kunnen dan wel draaien.

Prijslijst december 2020

Maxi-cosiGroepModelPrijsLeeftijd vanLeeftijd tot
AIsofixEasyfix€ 119
BIsofixBabyfix€ 119
CIsofixFamilyfix€ 129
DIsofixFamilyfix2€ 159
EIsofixFamilyfix one€ 199
FIsofixFamilyfix 3€ 199
GIsofix3wayfix€ 219
1Baby+Cabriofix€ 1391j
2Baby+Tinca€ 1591j
3Baby+Rock i-size€ 1791j
4Baby+Pebble Pro i-size€ 2451j
5Baby+Coral€ 2991j
6Baby+Marble€ 3491j
7MicaMica€ 4494j
8Peuter+Axissfix€ 3894m4j
9Peuter+Axissfix Plus€ 4594m4j
10Peuter+Axissfix Air€ 6494m4j
11Peuter+Pearl€ 2096m4j
12Peuter+Pearl Smart€ 2596m4j
13Peuter+Pearl Pro 2€ 2696m4j
14Peuter+Pearl One€ 2996m4j
15Peuter+Tobifix€ 1999m4j
16BerylBeryl€ 3997j
17TitanTitan€ 2399m12j
18TitanTitan Plus€ 2999m12j
19TitanTitan Pro€ 2999m12j
20Kinder+Rodi airprotect€ 1293,5j12j
21Kinder+Tanza€ 1493,5j12j
22Kinder+Rodifix airprotect€ 1593,5j12j
23Kinder+Rodi XP fix€ 1593,5j12j
24Kinder+Morion i-size€ 1593,5j12j
25Kinder+Kore i-size€ 2093,5j12j
26Kinder+Kore i-size pro€ 2693,5j12j
27Kinder+Rodi SPS€ 893,5j12j
Prijspeil december 2020