Home » Sport » Wat kost een potje voetballen? En dan hebben we het niet alleen over de contributie van voetbal!
contributie voetbal

Wat kost een potje voetballen? En dan hebben we het niet alleen over de contributie van voetbal!

Voetbal, de meest populaire sport van Nederland met meer dan 1,2 miljoen leden (aldus NOC*NSF). Lekker een balletje trappen is ons dus niet ongewoon, maar wat kost dat eigenlijk precies?

Het is geen hogere wiskunde, maar om te voetballen moet je lid zijn van een voetbalvereniging (contributie voetbal). Daarnaast komen er nog kosten bij als voetbalkleding, voetbaltas, voetbalschoenen en scheenbeschermers. Voetbalkleding en de voetbaltas gaan meerdere jaren mee, maar die paar (nep)leren schoentjes houden het vaak maar een jaartje vol. Voordat we naar de materialen gaan, eerst de kosten van je favoriete cluppie.

Kosten contributie voetbal vereniging (seizoen 2019/2020 volwassenen)

Uit een steekproef van 16 willekeurige voetbalclubs door het hele land komen we uit dat het goedkoopste contributie in 2018 € 165 per jaar in Maasbree (Limburg) en de duurste voor het seizoen 2019/2020 is € 303 euro in Mijdrecht (Utrecht). Dit is incl eventuele kledinggelden die op de website zijn vermeld. Het gemiddelde ligt op € 228 aan contributie van voetbal per jaar.

Tabel: contributie voetbal gemiddeld per vereniging

contributie voetbal veld

Overige voetbalbenodigdheden

Oke, dus we weten wat we ongeveer kwijt zijn aan de club. Wat is er nog meer nodig? Te beginnen met de voetbalschoentjes, die na één seizoen vaak toch wel op zijn. Dan een hip pakkie, deze gaat wat langer mee maar je raakt er nog wel eens op uitgekeken. Komen we bij de voetbaltas want de spullen op je hoofd dragen is al eeuwen passé en als kers op de taart nemen we nog een paar scheenbeschermers die ervoor zorgen onze ledematen aan elkaar blijven zitten (de levensduur van scheenbeschermers kan varieren per speelstijl…). Op basis van enkele steekproeven van elk voorwerp komen we op de volgende inschatting:

De totale kosten van je jaarlijks potjes voetbal

Oke, nu gaat we de inzichten bij elkaar op tellen om tot een totaal beeld te komen.

Kosten van voetbal per jaar Min Gem Max
Contributie voetbalclub € 165 € 228 € 303
Voetbalschoenen € 20 € 110 € 200
Trainingspak € 17 € 42 € 67
Voetbaltas € 5 € 10 € 15
Scheenbeschermers € 2 € 7 € 12
  € 209 € 397 € 596

De kosten van een glamour voetballer zijn tot wel bijna 3x zo hoog als die van de een minimalistische voetballer. Waarschijnlijk geeft het beeld van de minimale categorie enigszins een te lage weergave (ook omdat de voetbalschoenen mogelijk niet een heel jaar meegaan), maar wie ben ik om daar over te oordelen. Met deze tabel kun je inschatten hoeveel je ongeveer kwijt bent voor je bal-momentje van de week (exclusief 3e helft).

Voetballen of….. een andere sport?

Ja je leest het goed. In tegenstelling van onze eerdere blogs is hier niet de vraag of je hierop kunt bezuinigen voor iets anders, wij stimuleren iedereen om te blijven sporten voor allerlei redenen. Maar valt er dan niets te kiezen? Ja zeker wel! We gaan meer inschattingen maken over de kosten van diverse sporten om je inzicht te geven of je dat team-verband toch veel leuker vindt dan je ochtendloopje.

Contributiemonitor

Extra leesvoer voor de statistici onder ons: De afgelopen twee jaar hebben Mulier en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen een ‘contributiemonitor‘ opgesteld. Hier bekijken ze de ontwikkeling van de contributiegelden van diverse sporten. Een conclusie is bijvoorbeeld dat de contributiegelden in de steden hoger zijn dan die van de provinciale buren. Zeker een kijkje waard!

Lees ook onze andere blogs. Bijvoorbeeld de hoge prijs van de nieuwe iPhone 11, is dit terecht?

Lees hier ook de andere blogs

Wat kost hardlopen?
Wat kost douchen
Zelf pizza maken