Home » Sport » Wat kost tennis per jaar?

Wat kost tennis per jaar?

We zien in de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor van het CBS dat nog maar ca. 5% van alle nedersporters tennist, dat terwijl dat rond het jaar 2000 nog 10% betrof. Waarom deze daling? Is de sport misschien te duur geworden? Is tennis tegenwoordig een soort bezigheidstherapie voor de elite? We gaan op onderzoek uit in deze blog: Wat kost tennis per jaar?

Wat heb je nodig?

We beginnen even met de kledij, voegen er een tennisracket, tennisschoenen en een tennistas aan toe en we hebben het materiaal compleet. Maar alleen met een setje glimmende tennisschoenen en je puike outfit ben je er nog niet. Je moet lid zijn van een club om de tennisbanen te mogen gebruiken en.. als je de bal niet elke keer van het naast liggend terrein wilt ophalen zijn tennislessen ook sterk aan te raden.

Het tennismateriaal

Oke, dit stukje is niet spannend maar moeten we even door. Zo veel mensen, zo veel wensen… qua kleding helemaal. Daarom heb ik voor dit vraagstuk een ‘redelijk’ termijn aangehouden dat de zomerkleding en winterkleding 2 jaar mee gaat. Anders geredeneerd: je koopt 2 setjes zomerkleding voor 4 jaar… of 3 setjes voor 6 jaar ect… maar de getallen kun je natuurlijk wel zelf uitrekenen voor jouw casus.

Tennis zomerkleding

Aanschafkosten
Zomerkleding
min
prijs
gem
prijs
max
prijs
 Levensduur
in jaren
Shorts (kort)€ 15€ 56€ 972
Korte mouw
shirt
€ 12€ 56€ 1002
Sokken€ 15€ 17€ 202
Jack€ 23€ 109€ 1952
Totaal€ 65€ 238€ 412 
Wat kost tennis per jaar?

Tennis winterkleding

Aanschafkosten
Winterkleding
min
prijs
gem
prijs
max
prijs
 Levensduur
in jaren
Trainingspak€ 35€ 122€ 2102
Hoge sokken€ 12€ 22€ 332
Totaal€ 47€ 145€ 243

Dus ben je van plan in de zomer als winter te tennissen, dan kun je vanaf 65 + 47 = 112 euro al op de baan shinen. Voor de wat meer mode bewuste mensen onder ons kan dat wel oplopen tot 412 + 243 = 655 pingels. Een behoorlijke variatie! Dus misschien toch eerst maar eens starten met dat goedkope jackie?

Tennis accessoires

Aanschafkosten
Accessoires
min
prijs
gem
prijs
max
prijs
 Levensduur
in jaren
Tennisschoenen€ 45€ 97€ 1503
Tennisracket€ 40€ 100€ 1603
Tennistas€ 40€ 75€ 11010
Tennisracket bespannen€ 25€ 38€ 501
Totaal€ 150€ 310€ 470
Wat kost tennis per jaar?

Tennis je veel of weinig? Ben je van onderhoud of ga je voor nieuw? Raak je vaak dingen kwijt of heb je je flippo verzameling nog? Ook hier is de levensduur natuurlijk een discussiepunt. Ik ga hierboven uit van ervaringen om mij heen. Qua tennisracket is de redenatie net zoals kleding, in principe kan het langer meegaan als je het netjes laat bespannen. Maar gedurende de tijd zul je waarschijnlijk nog wel wat andere tennisrackets willen proberen en zelfs meerdere rackets in haar/zijn tas meenemen. De tennisrackets moeten wel jaarlijks bespannen worden en dus soms ook als ze ‘vers’ uit de winkel komen.

Wat kost lidmaatschap tennis en tennisles?

Dan naar de finale, wat kost een tennisclub lidmaatschap en wat kost tennisles? Te beginnen bij de contributie tennisclubs.

Op willekeur heb ik een 9-tal tennisclubs gevonden die haar lidmaatschap tarieven op haar website publiceren (veel clubs updaten dit niet!). We zien heer een behoorlijk groot verschil in prijs. De duurste in de lijst is OTV Oosterbeek en aan de andere kant BTC ‘s -Hertogenbosch. Mogelijk zijn hier verklaringen voor qua voorzieningen, maar het is dus wel belangrijk als je gaat tenissen, dat je je bewust bent dat er grote verschillen zijn. Het verschil kan met deze steekproef dus wel oplopen tot 86 euro per jaar. Misschien dan toch maar die 10 min extra fietsworkout voor de club van het andere dorp?

Dan gaan we naar de tenisslessen. Ook hier zien we grote verschillen maar is de oorzaak wel duidelijk. De formule lijkt dan ook het meest beinvloed te worden in de grootte van de groep (van 8p tot prive les) en het aantal trainingen dat je krijgt als eens soort strippenkaart. Ook kunnen we ons voorstellen dat het niveau van de instructeur nog een rol in de prijs kan hebben. Let op; dit zijn lessen voor een seizoen (zomer of winter). Wil je het hele jaar door les dan moet je dit dus x 2 doen voor een inschatting.

Heb je de droom om nog tegen Federer te kunnen tennissen dan ontkom je niet aan privelessen, en als prijs en kwaliteit hand in hand gaan, moet je in Alkmaar wezen voor 705 euro per jaar.. Heb je die droom niet, en gaat het om gezelligheid dan zijn er ook 8 persoons lessen waarbij de prijs zakt naar zo’n 67 tot 99 euro per jaar. Er valt wel wat te kiezen maar een bijkomstigheid is dat veel tennislessen regionaal georganiseerd worden, dus is de vraag of het verschilt van de eerst volgende club.

Nu is bovenstaande vergelijking wel handig in wat het je kost per seizoen, maar niet helemaal eerlijk in vergelijking tussen de lespakketten. Bij de ene heb je nu eenmaal meer lessen dan bij de ander. Daarom hieronder ook een grafiek dat de prijs per les weergeeft.

Qua volgordelijkheid veranderd er niet zo veel, maar we zien dus wel dat een tennisles met 8 personen dus ca. 7 tot 10 euro per les bedraagt, en een priveles van 30 tot 47 euro gaat.

Samenvatting: wat kost tennis per jaar?

Dan komen we bij de samenvatting, we hebben bovenstaande tabellen gebruikt en omgerekend naar de kosten per jaar.

Kosten per jaarmin
prijs
gem
prijs
max
prijs
Kleding€ 56€ 192€ 327
Accessoires€ 57€ 111€ 164
Lidmaatschap€ 155€ 186€ 241
Tennisles€ 67€ 252€ 705
Totaal pj€ 335€ 740€ 1.438

Om een potje te kunnen tennissen met 1 seizoen tennisles met 8 personen, moet je dus al zo’n 335 euro per jaar tellen. Belangrijk hier in zijn natuurlijk wel de prijzen van contributie en tennisles van de club in jouw buurt. Ben je een fanatieke tennisser en wil je de beste spullen, voorzieningen en lessen? Dan kan dit wel oplopen tot 1438 per jaar.

Kosten in verhouding

Voor de mensen die goedkoop uit willen zijn betreft de lidmaatschap het grootste onderdeel van de jaarlijkse kosten met 46%. Neem je wat gangbaardere kleding, racket en misschien toch een kleiner groepje met tennisles, dan zie dat de tennislessen de overhand nemen. En ga je 1 op 1 lessen, zelfs al zit je in je Gucci outfit, ook dan is de prive tennisles het grootste onderdeel van de tenniskosten (en dan rekenen we op een 1 seizoen tennisles).

Conclusie

De meeste tennissers zullen in de minimale tot gemiddelde prijsklasse zitten en dus ben je waarschijnlijk ergens tussen de € 335 en € 740 per jaar kwijt aan tennis. Is dat duur? Als we deze benadering vergelijken met onze eerdere blogs over hardlopen (€ 160 – € 331) en voetbal ( € 209 – € 397) valt inderdaad op dat tennis 2x zo duur is als hardlopen en > 1,5x zo duur is als voetbal. Dat is natuurlijk ook niet zo gek als je rekening houdt met een tennisles instructeur die voor 1 tot 8 mensen staat les te geven, in tegenstelling tot voetbal waarbij teams van 11 tot wel 20 mensen kunnen bestaan (en in de lagere klasse zullen voetbaltrainers dat gratis doen).

Alleen voor de elite?.. Dat hoeft het niet te zijn. Als je geen hogen eisen hebt aan materiaal of specifieke club/les dan ben je voor een jaar tennis ongeveer net zoveel kwijt als je dure iphone (die je na 2 jaar verkoopt).